Att locka älg tillhör ju höstens höjdpunkter och nu börjar det verkligen närma sig. Har blivit några svängar den senaste tiden även om det fortfarande känns lite för tidigt. Än så länge har det bara blivit kontakt med någon enstaka tjur men dom känns inte riktigt taggade ännu. Blir säkerligen bättre framöver. 

Bilden är från i morse, en hyffsat grann herre som inte lät sig fotas någon längre stund. Blev iallafall dokumenterad i regnet och rusket.


Älg (Alces alces), Canon 1Dx mkII, Canon EF 300/2.8L IS, Canon EX 1,4x III.

Läs hela inlägget »

Fjällräven, ett av mina absoluta favoritdjur. Det är något speciellt varje gång man träffar på dom, inte minst med tanke på den tuffa tillvaro den för. Den gångna helgen var det åter dags för några dagar på fjället och förhoppningsvis några nya bilder och som synes gick det enligt plan. Dessa två soldyrkare bjöd på en hel del bilder. Dom flesta rapporter tyder också på ett riktigt bra år för fjällräven vad det verkar, iallafall sett till antalet kullar, trots att man inte ser mycket av varken lämmel eller sork. Kul att höra och respekt till alla som jobbar på med fjällrävens väl och ve!

Fjällräv (Vulpes lagopus), Canon 1Dx mkII, Canon EF 600/4L IS, Canon EX 1,4x III.

Läs hela inlägget »

De senaste kvällarna har jag varit ute vid bäverån. Fokuserade en del på bävrarna i våras men nu var det ett bra tag sedan jag var dit. Framförallt gårdagen blev riktigt lyckad då några av dom yngre bävrarna var mycket aktiva. Lokaliserade också ett, vad det verkar som, favoritställe där dom var upp sju, åtta gånger under kvällen för att äta och putsa sig. Ser fram emot fler kvällar vid ån.

Bäver (Castor fiber), Canon 1Dx mkII, Canon EF 600/4L IS, Canon EX 1,4x III.

Läs hela inlägget »

Höstmörkret kommer snabbt krypande men fortfarande är nätterna till största delen ljusa i norr. En fantastisk tid i älgmarkerna med andra ord. På de större tjurarna börjar hornen se riktigt bra ut nu, som exempelvis denna gentleman.

Älg (Alces alces), Canon 1Dx mkII, Canon EF 300/2.8L IS, Canon EX 1,4x III.

Läs hela inlägget »

Sommarmånaderna är väl inte den tid på året då man spenderar mest tid vid datorn men desto mer tid ute med kameran. Så vad har varit fokus sedan sist? Kan hända är en liten sommaruppdatering på sin plats? Framför allt har jag lagt tid på att försöka komma i mål med ett projekt jag haft sedan länge och nu börjar det faktiskt närma sig så smått. Framåt hösten hoppas jag att det är färdigt. Annars har dom sista veckorna har varit lugna men innan dess en intensiv tid med fokus på framför allt älg, dom få ugglor som faktiskt visar sig trots det svaga året och en del björnfotografering. Har fått ihop en hel del bilder som ser bra ut även om en större genomgång får vänta tills dagar med sämre väder. Lär bli en del av samma vara framöver också, det är en härlig tid att vara ute i nu, dom ljusa nätterna.

Björnbild från slutet av juni.

Brunbjörn (Ursus arctos), Canon 1Dx mkII, Canon EF 300/2.8L IS, Canon EX 1,4x III.

Läs hela inlägget »

Dom sista veckorna har som sig bör bjudit på en hel del spännande och nu kan man börja summera årets fotomässigt kanske mest intensiva tid. Orrspelet gav i vanlig ordning en del bilder medans tjädern var svårare i år. Mycket tack vare vädret som mest bara bjudit på kyla, blåst och snö. Inget favoritväder för tjädern med andra ord.

Har också blivit någon lappuggla, vildsvin, havsörn och fiskgjuse men det allra mest minnesvärda var dock bilderna på simmande älgar. Det tog mig över fyrtio timmars väntan vid strandkanten men till sist dök dom upp. Otroligt fascinerande.

Fiskgjuse fotade jag för övrigt tillsammans med Lars-Erik Eklund, Birdphotosweden. Skönt att få komma till dukat bord ibland också. Kolla gärna in sidan här!

Älg (Alces alces), Canon 1Dx mkII, Canon EF 600/4L IS, Canon EX 1,4x III.

Läs hela inlägget »

Efter nyår har en del lappugglor visat sig runt om i trakterna här hemma vilket resulterat i en hel del fina bilder och framförallt många fina upplevelser med en av mina absoluta favoritfåglar. En njutning varje gång. Den senaste tiden har ugglan på bilden dragit till sig lite extra uppmärksamhet då den både exponerats i media och är väldigt lättillgänglig. I sig är ju det inget problem, snarare kul att många kan få se den, men samtidigt betyder många besökare också många olika viljor och åsikter. 
 
Så jag skulle vilja klargöra hur jag tänker och ser på saken i det här fallet. I grunden finns ju en skillnad mellan att fotografera en fågel eller ett djur gentemot att ”bara” studera den genom en kikare. Du vill hitta en tilltalande bildvinkel och i många fall måste du också närmare än med en kikare. Så är det. Och så är det naturligtvis även för mig.
 
Men såklart funkar det inte att bara stövla ut till ugglan, ta sina bilder och sedan åka hem. Det ger mig varken upplevelsen jag vill ha och det är inte heller ett sätt som ger dom bilder jag vill åt. Så, hur tänker jag? När jag fotar brukar jag redan innan ha en idé om vilken typ av bild jag skulle vilja ta och sedan hitta en position för detta där jag också tror att ugglan, i det här fallet, kommer att dyka upp. Studerar man ett djur under ett par dagar framträder ofta ett rörelsemönster som gör det relativt lätt att veta hur den kommer att uppträda. Som jag ser på saken är det heller inga problem att röra sig i ett område för att positionera sig så länge man inte stör varken uggla eller andra besökare. Det är min föresats och det försöker jag göra då ugglan inte befinner sig just där för tillfället. Sedan kan jag sitta och vänta, i timmar om det behövs, på att läget ska uppenbara sig. Inte sällan händer det också att ugglan landar väldigt nära efter ett tag, kanske tar det trettio minuter, kanske två timmar. Och med lite flyt kan det till och med bli någon bild som liknar det man hade i åtanke också. Kanhända att det ses som närgånget för en betraktare på sidan av men det är trots allt närgånget på ugglans villkor.
 
Rätt eller fel? Det finns säkert många olika åsikter om saken men det här är min grundsyn och så som jag försöker uppträda när jag fotar så gott det går. Inte minst på så pass välbesökta lokaler där man får vara än mer restriktiv med hur man uppträder. Till syvende och sist är det ändå respekt för fågeln som är högsta prioritet, oavsett bilder eller ej. Alltid.

Dom allra flesta som jag träffat på under den senaste veckan har också skött sig exemplariskt, både med kikare runt halsen eller kamera i handen, men tyvärr har man ju sett någon som inte riktigt kunnat hålla sig inom rimliga gränser också utan jagat ugglan runt, runt området vilket tyvärr ofta slår tillbaks på många fler. Där har vi alla ett ansvar.

Jag säger inte vad som är rätt eller fel men så tänker jag, med kameran ute i spenaten.

Lappuggla (Strix nebulosa), Canon 1Dx mkII, Canon EF 600/4L IS, Canon EX 1,4x III.

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Arkiv

Etiketter