// BAKOM KULISSERNA - Tragopan Monal (tältgömsle)

Tragopan är en tillverkare av gömslen som jag sneglat på ett tag vid det här laget. Främst kanske doghousemodellen V5 i kombination med förlängningen man fäster i ingången (tillbehör) som skapar utrymme att ligga raklång, något man annars kan sakna i ett doghousegömsle. En intressant lösning men till sist var känslan ändå att det skulle bli lite rappligt med förlängningen och ytterligare pinnar att fästa i exempelvis snö på orr- och tjäderspel. Tog istället, efter en del funderande, sikte på den lite större modellen Monal. Självstagande, möjlighet att ligga raklång, löstagbart golv samt totalt tolv gluggar (sex höga, sex låga) är specifikationer som fyller de flesta av mina krav för längre sessioner. Därtill ett vettigt pris.

Efter att ha testat det på orr- och tjäderspel under en tid nu där det fått smaka på kyla, vind och regn kan jag konstatera att det var ett bra val. Monal är det bästa tältgömsle jag testat än så länge. Här nedan kommer en liten utvärdering.

Uppsättning/ihopfällning:
Riktigt enkelt. En sekund, ett drag och gömslet fälls upp och står på plats. Det yttre taket monteras separat och tar aningens längre tid men är inte svårt på något sätt. Ihopfällningen är också enkel, lossa taket och sedan trycker man bara ihop det hela och stuvar det i den tillhörande väskan. Smidigare ihopfällning än ett doghouse tycker jag.

Setup:
Tolv gluggar, varav sex höga och sex låga. Till detta följer det med ett antal olika tillbehör (nät, strutar m.m.). Dock inte till alla gluggar samtidigt. Jag beställde också två extra strutar (XL-storlek).

Intryck/kvalité:
Monal känns gediget. Vid första anblick blev jag fundersam på om konstruktionen var för klen men där har jag överbevisats. Det kanske inte tål att brytas och bändas likt ett doghouse men det är ett stadigt gömsle och förhoppningsvis fortsätter det vara så över tid. Sömmar, dragkedjor och andra detaljer känns också bra. Efter att ha stått ute på snö en längre tid kan jag också konstatera att golvet verkar riktigt bra, inte mer än lite fukt trots blötsnön under. Även övriga gömslet har stått emot regn, snö och vind utan läckage. En detalj jag noterade och var lite orolig för var att de nedre gluggarna saknar förslutning i nederkant. Misstänkte att det kunde komma att regna in där eller dra kallt och visst drar det lite men inte mer än att det går att leva med. Kommer sannolikt att sätta dit kardborre vad det lider ändå. Taket (innertaket) har två större myggnät. Funkade fint trots kalla nätter men kanske blir det kardborre och ”luckor” där också framöver. Vikten anges till just under 6kg inklusive tillbehör (pinnar, golv, strutar osv.) vilket visade sig stämma bra. Vägde in det på 5,9 kg i blött tillstånd. Känns dock väldigt mycket lättare vilket kanske beror på en bra väska att bära det i.
 
+ Gediget.
+ Smidig hantering.
+ Längd/utrymme.
+ Höga och låga gluggar.
+ Vädertåligt.
 
- Saknar mörk insida.
- Lite väl prassligt material i strutarna.
 
Slutsats:
Det är svårt att få precis allt man önskar i ett gömsle men detta är så nära jag kommit än så länge. Efter en tids användande kan jag konstatera att detta är det bästa tältgömsle jag använt mig av hittills. Ett tips är också att köpa Julas ”Skyddsmatta”. Passar perfekt in på bredden på golvet, bara att kapa längden lite. Tar bort en del ljud och skapar en behagligare miljö.

Länk:
http://tragopan-shop.com/en/e-shop/hides/7779-photography-hide-monal.html